Unió de Pagesos ha fet un balanç positiu de l’evolució del sector porcí a Catalunya durant el primer semestre d’aquest 2025. En una roda de premsa a Lleida, el sindicat ha repassat les tendències d’un sector que, malgrat mantenir els números positius apunta a una tendència a la baixa que caldrà seguir d’a prop.
En aquest sentit, Unió de Pagesos xifra el preu mitjà a Mercolleida en 1,699 €/kg, uns 5 cèntims per sota dels 1,755 €/kg que es pagaven en la mateixa llotja durant el mateix període de l’any passat. Aquest descens en el preu per quilo s’aguditza amb un creixement del 2,2% dels costos de producció a causa de l’augment del preu del pinso; fet que fa que les despeses de producció se situïn en 1,37 €/kg, un cèntim més que entre gener i juny del 2024.
Evolució del mercat
Durant aquest període de temps, i per cinquè any consecutiu, l’Estat espanyol es consolida com el primer país exportador de la Unió Europea de carn i derivats porcins, amb prop de la meitat de la producció. Aquest mercat, juntament amb la Xina, són les dues principals destinacions de les exportacions porcines catalanes, que enguany han arribat als 952,9 milers de tones, quantitat que representa uns 2.959,8 milions d’euros. Aquests dos paràmetres també representen un creixement respecte els números de l’any passat, en aquest cas d’un 2,2 i un 2,1%, respectivament.
Malgrat aquest augment, però el preu unitari d’aquestes exportacions ha retrocedit un 0,2% respecte l’exercici anterior, i enguany se situa en 3,106 €/kg.
País lliure de PPA
Un altre dels elements que valora el sindicat és el fet que, durant aquests mesos, l’Estat espanyol s’ha mantingut net de focus de pesta porcina africana [PPA]. Una dinàmica, aquesta, que Unió de Pagesos posa en valor tenint en compte l’auge de focus de contagi que recentment han aparegut en diversos països de la Unió Europea. Actualment, s’han detectat casos en una quinzena d’estats membres, motiu pel qual l’organització demana no abaixar la guàrdia i seguir treballant per mantenir les granges catalanes lliures de la malaltia.
La roda de premsa ha comptat amb la participació del responsable de Sectors Ramaders a la Comissió Permanent Nacional d’Unió de Pagesos, Josep Maria Pijuan; del responsable nacional del sector Porcí del sindicat, Rossend Saltiveri i del membre del sector Porcí d’Unió de Pagesos, Aleix Sala.